Dag 1 - Early check-in

Na een lange vlucht van bijna 11 uur kwam ik op zondag 5 juni aan in het zonnige San Francisco. De early check-in bij Apple Park duurde tot 5 uur in de namiddag. Ideaal want mijn hotel lag op 15 minuten rijden van de campus.

Eens aangekomen op de Apple Campus werd iedereen overenthousiast begroet met geklap en gejuich. Voor diegene die ooit een Apple Store opening meegemaakt hebben zal dit bekend in de oren klinken. Na de nodige ID- en Covid checks, kreeg ik mijn badge en dus officieel toegang tot WWDC 2022!

Apple Developer Center

Op het programma van dag 1 stond een korte rondleiding door het gloednieuwe Apple Developer Center. Een magnifiek gebouw waar Apple, developers van over de hele wereld regelmatig zal uitnodigen. Developers kunnen er opleidingen volgen over hoe ze Apple frameworks en API’s zoals ARkit, Metal, Healthkit, enz kunnen integreren in hun apps. Ook hardware fabrikanten die accessoires maken voor Apple toestellen kunnen in het Developer Center terecht.

Apple Development Center

Studio Space Big Sur

Op het einde van de tour mochten we nog een korte presentatie volgen in de Studio Space Big Sur. Het is het kleine broertje van het Steve Jobs Theater zeker als het gaat om de grootte, maar qua aanwezige techniek doet Big Sur absoluut niet onder. Een gigantisch HDR-scherm met een maximum helderheid van 1000 nits en ondersteuning voor het volledige P3 kleurbereik. Maar ook camera’s die op rails doorheen de zaal bewegen om sprekers in verschillende hoeken in beeld te brengen en spatial audio met speakers in de muren, de vloer en het plafond.

Apple Developer Center

Dag 2 – WWDC Special Event

Op dag 2 werd ik al om 8 uur verwacht voor het ontbijt. Ik had besloten om iets vroeger richting Apple Park te vertrekken zodat ik zeker niets zou missen. We werden naar een wachtrij in de schaduw geleid en kregen tijdens het wachten zelfgemaakte kersenkoekjes en koffie. Na een klein half uurtje wachten in de rij werden we op het park geleid voor het ontbijt. Op het menu stonden een acht tal verschillende broodjes waaronder mijn keuzes, een broodje prosciutto en een broodje zalm. Tijdens het heerlijke ontbijt sprak ik met enkele developers waaronder Joseph van Inklestudios, een game developer uit het Verenigd Koninkrijk. Zijn game, “Overboard!” was genomineerd voor een Apple Design Award, die hij ook uiteindelijk won.

WWDC 2022 Keynote

Na het ontbijt was het tijd voor het main event, de WWDC 2022 keynote. Er stonden verschillende grote schermen zowel binnen als buiten opgesteld zodat iedereen de keynote comfortabel kon bijwonen. Buiten kregen we zelfs een glimp te zien van Tim Cook. Tijdens de keynote kondigde Apple heel wat nieuwe features aan voor hun platformen. Naast de software updates werd ook de nieuwe Macbook Air onthult. De Macbook Air krijgt een nieuw design en ook de nieuwe M2 chip van Apple. Na al deze onthullingen werden we opnieuw in Cafè Macs verwacht voor de lunch. Dit keer was er keuze uit zes verschillende keukens waaronder de Mexicaanse, Italiaanse en Thaise. Ik koos voor een buritto en een stuk lasagne. Tijdens de lunch buiten werd ik vergezeld door John van IBM, hij vertelde me dat het voor hem ook de eerste keer was in Apple Park. Je zou verwachten dat medewerkers van IBM, waar Apple toch een goeie samenwerking mee heeft, vaker op de campus komen. Niet dus.

Apple WWDC22 Keynote

Platform State of the Union

Na de lunch werden we uitgenodigd om naar de Platform State of the Union keynote te kijken. Hier gaat Apple dieper in op de nieuwe mogelijkheden die developers krijgen in Xcode en Swift om hun apps te verbeteren. Wat me het meeste is bijgebleven is dat de complications, de kleine cirkels met informatie op de Apple Watch nu met dezelfde codebase werken als widgets op het vernieuwde lockscreen van de iPhone.

Platform State of the Union

Campus Tour

Als afsluiter volgde er nog een tour doorheen de Campus met vooral focus op het landschap, de verschillende planten en het fitness en wellness center. Het fitness en wellness center mochten we helaas enkel langs de buitenkant bekijken. Enkele Apple medewerkers vertelde me dat de vloer en muren in de douches bestaan uit Italiaanse natuursteen die exact geplaatst is zoals ze oorspronkelijk uit de berg is ontgonnen. Ook zouden er planten en bomen in de doucheruimte staan zodat medewerkers het gevoel krijgen dat ze in de natuur een douche nemen. Het fitness en wellness center is trouwens voor alle Apple medewerkers gratis te gebruiken wanneer ze willen.

Apple Park Spaceship

Apple Park regenboog

Na dit alles ging ik nog wat merchandise kopen in de Apple Store en zat mijn bezoek aan Apple Park erop. Wat een ervaring! Veel mooie dingen gezien, zaken bijgeleerd en interessante mensen ontmoet. Hopelijk tot nog eens.